Meditatie

Mediteren

Uit onderzoek blijkt dat meditatie een positieve invloed heeft op je gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk zijn de effecten te meten. Je word er rustiger van, meer ontspannen, je concentratie verbetert, je geest wordt meer helder en je krijgt minder last van stress. Ook de prestaties gaan er op vooruit. De bloeddruk verlaagt, de nachtrust verbetert, angsten verminderen. Verder krijg je meer inzicht in jezelf, je handelen, je reactie op situaties. Er kunnen dus verschillende redenen zijn om te gaan mediteren. Er is bijzonder veel over geschreven, vele technieken zijn beschikbaar. Maar het allerbelangrijkste is zelf te beginnen en te doen.

De sleutel tot iedere meditatie is aandacht. Met rustige, gerichte concentratie op een onderwerp gericht zijn, welke techniek je ook volgt. Deze concentratie heb je nodig, aandacht schenken aan datgene waar je je op richt is meditatie. Op deze manier kun je overal mediteren, waar je je geest naar binnen richt. Maar een stille plek en rust helpt wel, omdat het nu een maal moeilijk is je te concentreren als er veel afleiding om je heen is.

Stress houdt veel verband met onze omgeving en ons denken over onze omgeving. We oordelen, kijken naar toekomst, verleden, vergelijken ons met anderen. Door je te richten op één ding tegelijk, creëer je rust en ruimte en neem je afstand van je eigen oordeel.

Het onderwerp waar we ons op focussen tijdens een meditatie kan oneindig zijn. Zoals onze ademhaling, een woord dat we herhalen, sensaties in ons lichaam, een kleur laten stromen. Maar waar alles om draait is de focus, concentratie op een enkel punt. Elke keer dat onze gedachten afdwalen keren we terug naar het onderwerp. Je kan het vergelijken met het kijken door een lens van een fototoestel, je richt je op een onderwerp en al het andere verdwijnt naar de achtergrond. Alle gedachten en prikkels die je afleiden laat je langs je heen en voorbij gaan. Je accepteert het en laat het los. Dus geen conclusies trekken en geen oordelen. Dat wil niet zeggen dat je geen bij- geluiden meer mag horen, zoals een tikkende klok of een auto die voorbij rijdt, je laat je er niet door verstoren, je hoort ze, maar keert steeds met je gedachten terug naar het onderwerp.

Hoe rustelozer je bent, hoe beter het is te mediteren. Het is dan vaak wel moeilijk tot rust te komen, wat overigens een goede maatstaf is om voor jezelf na te gaan hoe het met je is gesteld. Heb daarom geduld met jezelf. De eerste vijf tot tien minuten zal er dan ook van alles en nog wat door je hoofd gaan en kan je lichaam gespannen aan voelen. Accepteer je rusteloosheid en zet door. Zo leer je tegelijk met spanningen omgaan en ze los te laten.

Het doel van meditatie is uiteindelijk ontspanning, vrijheid en persoonlijke groei. Je kan meer inzicht krijgen in jezelf en antwoorden vinden op vragen als: waarom maak ik steeds hetzelfde mee? Waarom voel ik me zo? Meditatie helpt een liefdevolle band met jezelf aan te gaan, waardoor de omgang met anderen ook prettiger verloopt. Het brengt je dichter bij je eigen kern.
Meditatie kan ondersteuning bieden om levensdoelen duidelijk te maken en te verwezenlijken en is in alle gevallen verdieping.

Meditatie cursus

In de meditatie cursus leer je onder begeleiding te mediteren, je leert je energie te laten stromen, te aarden en te ontspannen. Een bewustwordingsproces wordt op gang gezet, waardoor je kracht kunt halen uit je innerlijke wijsheid en het contact ermee kunt herstellen en versterken.

Hoe

De meditatie gebeurt met behulp van een knielbankje. Dit is een klein plankje, dat we over onze benen plaatsen als we op de knieën zitten en waar we op zitten (eventueel tijdens de cursus via Irene aan te schaffen). Ook maken we gebruik van stoelen, voor diegenen die hier de voorkeur aan geven of fysiek niet in staat zijn gebruik te maken van het knielbankje. Verder kan een kussen gebruikt worden, waarmee je op de grond zit.

Er wordt gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen, visualisatietechnieken, muziek, stilte. Na de meditatie is er tijd om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

De cursus bestaat uit 25 lessen van 1,5 uur. Je kan tussentijds instromen.

Informatie

Kosten
€ 225,-
Tijd
25 lessen van 1,5 uur, 20.00 – 21.30 uur
Datum
maandagavond 8 september 2014 (vervolg 12 januari 2015), tussentijds instromen is mogelijk
Plaats
Ter Aar